Populära inlägg

lördag 27 november 2010

Rönnells antikvariat bastar + Lunds konsthall

Hej mitt vinterland. Ser ut över snöiga österlenvidder. Och tänker på Rönnells antikvariat. Idag fyller de år. Grattis. Det var mitt vattenhål i en trist förortstillvaro. Det är klart, biblioteket i Vällingby ska jag inte glömma. Men varje vecka åkte jag in till Rönnells med sparade veckopengar i fickan. I skolan hade Modersmålslärarnas Riksförbunds små tunna häften, utdrag ur klassiker, väckt min lust. In på Rönnells och handla en billig upplaga av hela Iliaden och hela Odyssén. Samtidigt plöjde jag med bultande hjärta igenom hyllorna för svensk lyrik och prosa. Där fann jag alla Eyvind Johnssons Romanen om Olof, jag hittade Ekelöf och Hillarp. Med bokpåsen lika ivrigt i famn som en alkoholist höll sin Rosita i brunpåse satt jag på tunnelbanan hem till förorten och bläddrade i mina fynd.
Jag var så ivrig, att ta ikapp vad mina klasskamrater från mer borgerliga hem redan visste. I vår bokhylla hemma stod mest poesi tack vare min mamma. Det slukade jag och hämtade varje dag om jag kunde näring i Dagens Dikt. Nu gällde det att läsa på egen hand. Det var en underbar resa som inte slutat än.
Och där var Rönnells antikvariat en trogen vägledare. Och tänk, när jag gjorde min korta vapenfria militärtjänst, innan jag vände den ryggen helt, då var en av mina kompisar på brandförsvaret ett biträde på Rönnells, specialiserad på religiösa sekter.
Antikvariat och gamla tidens skivbutiker var viktiga bildningsinstrument för mig.
Rönnells toppar.
Och på samma gång kan jag inte låta bli att berätta en historia. På ett av Clartés i Stockholm bokbord med begagnade böcker fanna jag TS Eliots De knepiga katternas bok med vackra illustrationer. Bredvid mig stod en flicka i min ålder som jag genast blev förälskad i. Hon sade att hon gärna ville köpa den boken, vilket gjorde att mitt tjugoåriga hjärta slog dubbelvolt, och naturligtvis sade jag inte emot!
Och så till sist efter gårdagens besök på Lunds konsthall: lika hårt som då slår pulsen över all den konst som visas. Lunds konsthall visar yngre konst från regionen. Strålande. Heja Lunds konsthall! Läg så till att Lisa Jeannin och Rolf Schuurmans på Malmö konstmuseum har en strålande utställning, att David Svensson och Kristina Matousch idag har vernissager i Malmö, att Electrohype öppnar på Ystads konstmuseum och att en av mina verkliga favoriter, Charlotte Walentin får ett stipendium på Ystads konstmuseum ur Gunnar och Lily Perssons fond, ja, då fattar ni att trots snö och vind och hinder, så ser det ljust ut ett tag till.
Har förresten just skrivit ett inlägg Anna Brodows blogg angående feministisk konst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar